Uddannelser

Offentlig administration

image description

Med en uddannelse inden for offentlig administration, uddanner du dig til kontorassistent eller sekretær. Du kommer typisk til at arbejde i et kontormiljø, hvor der hele tiden sker meget omkring dig. Du kan blive ansat i stat, region eller kommune. Stort set alle offentlige institutioner, som skoler, sygehuse, uddannelsesinstitutioner med videre har brug for kontoruddannede med speciale i offentlig administration. Du får stor kontakt med andre, for eksempel borgere/klienter eller medarbejdere, så du skal være glad for at servicere og hjælpe andre.

Jobbet foregår typisk foran en computer i længere tid ad gangen, og du bruger it til stort set alle opgaver.

Dit arbejde kan blive meget forskelligt alt efter, hvor du kommer til at arbejde. Nogle steder arbejder man med mange forskellige administrative opgaver, mens man i andre er meget specialiseret inden for eksempelvis HR, løn, indkøb, markedsføring eller økonomi.

Uddannelsen
Hovedforløbet veksler mellem skoleforløb og arbejdet som elev i den organisation, du har indgået en uddannelsesaftale med. Du har selv ansvaret for at finde en elevplads.

På uddannelsen lærer du for eksempel at administrere og sagsbehandle, om budgetter og regnskab. Du skal i løbet af uddannelsen også udvise initiativ, selvstændighed, samarbejdsevne og kreativitet i opgaveløsningen. Du lærer også at begå dig og navigere i en offentlig politisk styret offentlig virksomhed, hvor du skal være med til at omsætte politiske beslutninger til praksis. 

Praktik 
Resten af tiden arbejder du på din elevplads. De første tre måneder regnes som prøvetid, hvor du og virksomheden har mulighed for at se hinanden an.

Under uddannelsen kan du komme til at arbejde med for eksempel:

  • strategisk udvikling og handlingsplaner
  • kommunikation og korrespondance
  • administration og sagsbehandling
  • budget og regnskab
  • personale- og lønadministration.

Skoleforløb
Undervisningen på Rybners Handelsskole varer i alt 13 uger med emnerne:

  • politik og økonomi
  • organisation og samarbejde
  • lovgivning
  • kommunikation

kontormiljø lille.jpg

Ud over den obligatoriske undervisning, kan du vælge at bygge op til fire ugers ekstra undervisning ovenpå.

På tredje skoleophold tager holdet på en studietur til Bruxelles som erstatter den ene af de fem ugers undervisning. På studieturen besøger vi blandt andet Europaparlarmentet, Kommissionen, Ministerrådet og en række organisationer der har relation til det offentlige arbejdsområde.

Læs om oplevelserne på studieturen >

Inden for det sidste halve år af uddannelsen skal eleven gennemføre en afsluttende fagprøve, som varer 2 uger

Nyttige links

Hjælp til at finde en elevplads >

Her kan du finde ledige praktikpladser >

Du kan godt tage hovedforløb i administration, selv om du ikke har fundet en praktikplads. Så skal du begynde i skolepraktik og arbejder målrettet på at få en aftale med en virksomhed. Læs mere >